Za zákaz reťazí bojujeme ďalej. Podpíš novú e-petíciu!

E-PETÍCIOU NIE REŤAZIAM spolu žiadame prijať zákon, ktorý zakáže držanie psov na reťazi na Slovensku.

Prečo hovoríme NIE REŤAZIAM!

Reťaz je väzenie. Nemožno z nej uniknúť pred hladom, smädom, páľavou či mrazom, ohrozením, bolesťou a osamelosťou. Tisíce psov na Slovensku strávia celý svoj život na reťazi. Aby sme im dokázali pomôcť, je potrebná zmena myslenia aj zákona.

Prečo sú reťaze škodlivé?

Reťaz je symbolom väzenia. A oprávnene – nemožno z nej uniknúť pred hladom, smädom, páľavou či mrazom, ohrozením, bolesťou a osamelosťou.

Tisíce psov na Slovensku strávia celý svoj život na reťazi. Aby sme im dokázali pomôcť, je potrebná zmena myslenia aj zákona.

Psy sú od prírody sociálne tvory, pre ktoré je prirodzený život v svorke. Ak nie sú v kruhu svojich psích priateľov, hlavné miesto v ich živote zaujme človek.

Celý život psa na reťazi predstavuje niekoľko metrov. Často nemá ani len búdu, žiadne mentálne a fyzické podnety ani sociálny kontakt. Trpí nudou, strachom, osamelosťou… Reťaz mnohokrát zmení aj psa s mierumilovnou povahou na agresívne zviera, nebezpečné pre svoje okolie alebo naopak, na ustráchaného jedinca so sebadeštrukčným správaním (ohrýzanie si chvosta či labiek). Okrem psychickej pohody prichádzajú psy na reťazi aj o zdravie a fyzickú kondíciu – biedna výživa, zlá hygiena, reťaz vrastená bolestivo do krku, neliečené zranenia a choroby.

Každý pes potrebuje neustály prístup k čerstvej vode a dostatok vhodnej potravy, miesto na odpočinok, kde je chránený pred nepriaznivým počasím ako mráz, dážď či priame slnečné žiarenie (to znamená – v zime zateplenú búdu s podlahou, v lete možnosť kvalitného tieňa), pravidelný a aktívny pohyb, dostatok psychických a fyzických podnetov a pevnú, ale láskavú ruku svojho majiteľa.

Prečo hovoríme NIE držaniu psov na reťaziach?

  • držanie psa na reťazi spôsobuje zvieraťu utrpenie, môže mať negatívny vplyv na jeho zdravie a môže spôsobiť trvalú poruchu jeho správania,
  • držanie na reťazi potláča prirodzené potreby spoločenského a svorkovitého zvieraťa, akým pes je, a vedie k frustrácií zvieraťa; dôsledkom je agresívne správanie a sebapoškodzovanie (napr. hryzenie si vlastných častí tela),
  • držanie psa na reťazi potláča etologické potreby zvieraťa.

Všetko toto je v rozpore s §22, odst. (1), zákona 39/2007 Z.z. o veterinárnej starostlivosti, a v rozpore s dohovormi EÚ, ktoré definujú zviera ako cítiacu bytosť.

Držanie psa na reťazi je negatívnym prežitým zvykom, ktorý nepatrí do vyspelej krajiny, a v mnohých krajinách EÚ je zákonom zakázané.

Požadujeme zrušenie bodu 3 v § 4. Vyhlášky 123/2008 Z.z. MP SR o podrobnostiach o ochrane spoločenských zvierat a o požiadavkach na karanténne stanice a útulky pre zvieratá a o jeho nahradenie následovným znením:

Držanie psa na reťazi je zakázané

Čo hovorí legislatíva

Držanie psa na reťazi NIE JE na Slovensku zakázané. Platia však isté obmedzenia, ktoré určuje zákon 39/2007 o veterinárnej starostlivosti a ďalej upravuje vyhláška 123/ 2008 o ochrane spoločenských zvierat.

Zákon o veterinárnej starostlivosti v §22 o ochrane zvierat:

„Vlastník alebo držiteľ zvieraťa je povinný … zabezpečiť ich ochranu a pohodu, ktorou sa rozumie dosiahnutie takého vzťahu medzi prostredím a každým individuálnym zvieraťom, ktorý s ohľadom na druh zvieraťa, stupeň jeho vývoja, prispôsobenia sa a domestikácie zaručí jeho dobrý zdravotný stav, fyziologické a etologické potreby, dostatočnú voľnosť pohybu, sociálne vzťahy, rozvíjanie jeho daností a fyziologické prejavy správania.“

Vyhláška 123/2008 hovorí, že vlastník zvieraťa musí “umožniť zvieraťu prejavovať prirodzené správanie a vytvoriť možnosti na uspokojenie jeho požiadaviek na pohyb…“ , že reťaz nesmie byť kratšia ako 2,5 m, musí mať otočnú karabinku, aby sa nezamotávala a neskracovala. Pes musí mať riadny a akurát upevnený obojok (nesmie škrtiť a reťaz nesmie byť upevnená priamo na krku) a že pes držaný na reťazi (v koterci), musí byť denne púšťaný.

Aká je realita?

Vyhláška 123/2008 o ochrane spoločenských zvierat hovorí aj, že „Pes držaný na reťazi musí mať DENNE umožnený voľný pohyb bez uviazania„.

Ako to funguje?

Hlásite nám psíkov, ktorí trávia celý svoj život na reťazi. Naši inšpektori z Linky proti krutosti alebo štátny orgán (RVPS) idú na kotrolu. Majiteľ povie: Veď ja ho púšťam každý deň, len teraz je uviazaný na chvíľu, lebo sa ho bojí vnučka, púšťame ho v noci, vtedy stráži, atď…

Nik nedokáže majiteľovi, že psa nepúšťa, pretože aj keď susedia často vedia pravdu, a dokonca prípad nahlásili, svedčiť zväčša odmietajú. A tak kontrola odíde a psík ostáva uväznený na reťazi bez nádeje na pomoc… často celý svoj život.

Kontrola, náprava, ochrana a záchrana psa sú tak podľa jestvujúcej legislatívy nevykonateľné.

Preto je nevyhnutné vo vyhláške zakotviť, že DRŽANIE PSA NA REŤAZI JE ZAKÁZANÉ.