Určite ste už všetci počuli o pravidle 3-3-3.

Po adopcii psíkovi trvá:

3 dni, kým sa ukľudní,

3 týždne, kým sa oboznámi s chodom domácnosti,

3 mesiace, kým sa cíti ozaj doma.

Aj keď sa psíky všeobecne považujú za veľmi inteligentné zvieratá, nemôžete od nich očakávať ľudské myslenie, logiku a chápanie zložitých súvislostí. Ich mentálna kapacita je niekde na úrovni dieťaťa. 

Tak si to rozoberme podrobnejšie…

3 dni na upokojenie:

Privediete si domov psíka, s ktorým ste sa (v tom lepšom prípade) stretli len pár krát. V dnešnej dobe je však veľmi bežná adopcia na diaľku. Prvý kontakt nového majiteľa so psom je zároveň momentom, kedy je psík (znova) vytrhnutý zo známeho prostredia. Jeho doterajší život sa obráti celkom naruby. Úplne nové miesta, cudzí ľudia…

A to všetko po namáhavej ceste autom, ktorá samotná ho dokáže “rozhodiť” na niekoľko dní. Aj 3 dni sú niekedy málo. Bežná je hnačka, nechutenstvo, strach, prílišná únava… záleží od konkrétneho jedinca. 

Psík nechápe, čo sa to vlastne udialo. Vie len, že zrazu už nie je vo svojom koterčeku, so svojou svorkou, svojimi ošetrovateľmi a známou dennou rutinou. Šiel síce do lepšieho, ale zatiaľ si to plne neuvedomuje. Je to proste veľká zmena, z ktorej sa musí spamätať. 

3 týždne na spoznanie:

Keď opadne prvotný šok, začne sa spoznávanie. Všetko je nové. Prostredie je plné vecí, zvukov a pachov, s ktorými sa nikdy nestretol. Ráno sa vstáva o inom čase. Nový režim kŕmenia. Nový režim venčenia, hier. Nová spoločnosť. Psíkom v útulku sa nedostáva toľko individuálnej pozornosti, ako domácim maznákom. Rozhodne sa im v novom domove páči, len chvíľku trvá zvyknúť si na nový rytmus dňa. 

3 mesiace na udomácnenie:

Psík stále spoznáva nové veci. Zvyká si na okolie. Učí sa povelom, spolužitiu. A hlavne čo áno a čo nie. Psík z útulku niekedy nevie, že ak cvíľu počká, môže sa vycikať vonku. Alebo, že nie všetko, čo sa váľa naokolo, sú hračky pre neho. Je na Vás naučiť ho to. Urobí veci, z ktorých možno nebudete mať radosť. A on to z vás vycíti. Budú možno ťažké chvíle pre vás všetkých. Ale ono sa to utrasie.

Môj osobný názor (a skúsenosť) je, že adaptačné obdobie je niekedy dlhšie. Hlavne ak ide o psíky viac poznačené minulosťou, bojazlivejšie alebo menej socializované. Niektorým trvá 6 mesiacov až rok, kým sa kompletne adaptujú. 

Dôležitý je hlavne postoj nových majiteľov. Je potrebné si uvedomiť, že k nám do domácnosti neprichádza naprogramovaný robot s presne danými parametrami a absolútne predvídateľným správaním. Prichádza k nám nový člen rodiny, ktorý je úplne jedinečný svojim charakterom, skúsenosťami a potenciálom. Nezaobstarávame si kus nábytku, či hračku. Ale parťáka, s ktorým si postupne budujeme vzťah. Robíme kompromisy a učíme sa jeden od druhého. Tak ako aj vo všetkých vzťahoch.

Krušných pár chvíľ za to predsa stojí.

Odmenou Vám bude oddaný spoločník, ktorý Vás bude vďačne milovať do konca svojho života. 

Zuzana Kucíková, Humenské Labky